QR-kódos ismeretterjesztés a botanikus kertben

Innen: Wikimédia Magyarország
A lap korábbi változatát látod, amilyen Samat (vitalap | szerkesztései) 2016. április 3., 21:42-kor történt szerkesztése után volt. (Vácrátóti közlemény)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2014. május 16.

Vácrátótra, a Nemzeti Botanikus Kertbe érkezők az ismeretszerzés lehetőségének újfajta technikai megoldásával találkozhatnak. A növényekhez kihelyezett hagyományos tájékoztató táblák mellett korunk technikai fejlődésével lépést tartva QR-kódok is segítik a botanikai ismeretterjesztést.

Az MTA Ökológiai Kutatóközponthoz tartozó kert rendszertani gyűjteményében már több mint 35 növényfajnál, és egyre több botanikus kerti fa jelölőtábláján is találkozhatunk QR-kódokkal, melyek segítségével - egy okostelefon birtokában - az adott fajt leíró Wikipédia-oldalra kapcsolódhatnak fel a látogatók. Graz botanikus kertjében, valamint a baltimore-i Exeter Gardens-ben már működik ez a fajta ismeretterjesztés. Vácrátóton a Wikimédia Magyarország Egyesülettel együttműködve az idei tavasztól folyamatosan valósul meg a QR-kódok növényekhez történő kihelyezése. A hazai botanikus kertek vonatkozásában ez az együttműködés egyedülálló.

A Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú társadalmi szervezet. Célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, és az így összegyűlt tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása. Támogatja a szabadon szerkeszthető és szabadon felhasználható tartalmú tudásgyűjtemények létrehozását, működtetését, terjesztését, az azokban közreműködni szándékozók képzését. Az egyesület a Wikimédia Alapítvány világszerte működő 39 helyi társszervezetének egyike. Tevékenysége elsősorban a Wikipédia és társprojektjei segítésére irányul, de azoktól független; tartalmuk létrehozásában nem vesz részt, fölöttük felügyeletet nem gyakorol.

Május 25-én a botanikus kertbe látogatók a Biológiai Sokféleség Világnapja és a gyermeknap alkalmából szervezett Tavaszi növénykiállítás és -vásár egyik kiegészítő programjaként a QR-kódokhoz kapcsolódóan játékos feladatokat oldhatnak meg.

További információ:

  • Halászné Szakács Éva (szakacs.eva(kukac)okologia.mta.hu, 28/360-122 131-es mellék)