Együttműködési megállapodás az Arcanum Adatbázis Kiadóval

Innen: Wikimédia Magyarország
(ARCANUM szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az Arcanum Adatbázis Kiadó és a Wikimédia Magyarország Egyesület 2011. április 15-én stratégiai partnerségi keretmegállapodást kötött annak érdekében, hogy a digitális magyar kulturális tartalmak a Wikipédián és testvérprojektjein keresztül gazdagíthassák a szabadon felhasználható közös emberi tudás- és kultúrkincset, illetve ezen projektek segítsék az interneten és offline elérhető magyar nyelvű kulturális adatbázisok népszerűsítését. A megállapodás bejelentésére a XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon került sor.


Az Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. adatbázisok építésével, kiadásával foglalkozik. Technológiai tudását a magyar és egyetemes kultúra hasznára kívánja fordítani, ezért olyan kiadványok sorát jelentette meg, melyek a jövő digitális könyvtárainak alapművei lehetnek. Ezenfelül küldetésének tekinti, hogy kiadói tevékenysége eredményeként kultúrtörténeti értékű, könyv alakban már ma sem vagy csak nehezen hozzáférhető művek váljanak elérhetővé a jövő olvasói számára. Kiadványaival segíteni és támogatni kívánja a kutatók munkáját is, új távlatokat és lehetőségeket nyitva meg számukra az alkalmazott technológia révén. Partnerei között találjuk többek között a Magyar Szabadalmi Hivatalt, az Országos Széchényi Könyvtárat, az ELTE Egyetemi Könyvtárát, a Magyar Országos Levéltárat és az Oktatási Minisztériumot. Korszerű robotszkennereik és nagy teljesítményű lapolvasóik segítségével az elmúlt években több mint 10 millió oldalt digitalizáltak kulturális örökségünkből.


A Wikimédia Magyarország Egyesület közhasznú társadalmi szervezet, a Wikipédiát és testvérprojektjeit üzemeltető Wikimedia Foundation világszerte működő 30 helyi társszervezetének egyike. Célja az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, és az így összegyűlt tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása. Támogatja a szabadon szerkeszthető és szabadon felhasználható tartalmú tudásgyűjtemények létrehozását, működtetését, terjesztését, az azokban közreműködni szándékozók képzését, és elkötelezett a közös kulturális örökség digitális formában való, szabad hozzáférésű közzététele mellett.

Arcanum-logó.png Wikimedia Hungary logo.svg