A National Portrait Gallery-féle ügy

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Wikimédia Magyarország Egyesület [1] a Wikipédiát és társprojektjeit üzemeltető amerikai Wikimédia Alapítvány magyarországi társszervezete. Több hírportálon is megjelent [2], hogy a szerzői jog megsértésével vádolják a Wikipédiát, forrásként az MTI-t megjelölve. A cikkek sajnos számos pontatlanságot, hibás állítást tartalmaznak, melyek közül alább ismertetjük a legfontosabbakat.


 1. Az egész ügy nem a Wikipédiára vonatkozik, hanem a Wikimédia Alapítvány egy másik projektjére, a Wikimédia Commonsra.
  A Wikimédia Commons [3] egy közel 5 millió médiaállományt (képet, grafikát, animációt, hanganyagot és videót) tartalmazó gyűjtemény.
 2. Nem a Wikipédiával vagy a Wikimédia Alapítvánnyal szemben helyeztek kilátásba jogi lépéseket, hanem a képeket feltöltő magánszeméllyel, Derrick Coetzee-vel szemben.
  2005-ben a Wikimédia Alapítvány alapítója és akkori elnöke, Jimmy Wales kapott egy hasonló jogi fenyegetést a londoni National Portrait Gallerytől, amit visszautasított. Most azonban nem az Alapítványt, hanem közvetlenül a képeket feltöltő magánszemélyt támadták meg.
 3. A cikkekben megjelentekkel ellentétben a képeket feltöltő Derrick Coetzee nem a Wikipédia, nem a Wikimédia Commons, de még csak nem is a Wikimédia Alapítvány „munkatársa”, hanem egy önkéntes közreműködő, egyébként egy multinacionális szoftvercég alkalmazottja.
 4. A cikkek a szerzői jog megsértéséről, valamint a képek szerzői jogáról írnak, holott a feltöltött állományok kivétel nélkül olyan képek digitális másolatai, melyekre vonatkozó védelmi idő lejárt (jellemzően több száz éves alkotások), így a szerzői jog már nem védi őket.
  Az amerikai (és a magyar) jogszabályok alapján az ilyen képek digitalizált változatainak, reprodukcióinak felhasználását az eredeti képeket (festményeket) birtokló galéria nem korlátozhatja. Az is vitatott, hogy Angliában jogvédelem alá esnek-e ezek a képek [4]; mindenesetre mind az üzemeltető, mind a feltöltő amerikai.
 5. A cikkek szerint: „A Wikipédia és a National Portrait Gallery korábban megegyeztek egy esetleges együttműködésben, amelynek keretében az NPG közepes felbontású képeket bocsátana az enciklopédia rendelkezésére.” Ezzel szemben 2006-ban a National Portrait Gallery felajánlotta, hogy a Wikipédia használhatja a képek kisfelbontású változatait, ha elismerik a National Portrait Gallery szerzői jogát a képek fölött; amit az Alapítvány nem fogadott, nem fogadhatott el.
 6. A cikkek szerint: „…a másolás védelmi programot megkerülve…” Másolásvédelemről azonban szó sincsen.
  Egy, a képek részleteinek kinagyítására szolgáló flash programról van szó, melynek dokumentációja kiemelten tartalmazza, hogy a másolásvédelem nem célja, és nem is alkalmas rá.
 7. A National Portrait Gallery egy állami szervezet, melynek bevételei közpénzből és adományokból származnak, a festmények digitalizálását döntően közpénzből végzi, az így előállított képek felhasználásáért pedig pénzt kér. A digitalizált képek licenceléséből származó összes bevétel az intézmény költségvetésének jelentéktelen részét (néhány százalékát) képezi, és ennek nagy részét a digitalizálást végző hat alkalmazott bére fel is emészti.


[1]: http://wiki.media.hu/

[2]:

[3]: http://commons.wikimedia.org/wiki/Kezd%C5%91lap

[4]: http://lawclanger.blogspot.com/2009/07/its-not-often-that-copyright-cases-get.html

Kapcsolat

E-mail: wm-hu@wikimedia.org

További anyagok