A Romániai magyar irodalmi lexikon elérhető lesz a Wikipédiából

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sajtóközlemény, 2010. október 11.

A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Kriterion Kiadó, valamint az Erdélyi Múzeum-Egyesület között létrejött megállapodás alapján a kolozsvári székhelyű kiadó által gondozott Romániai magyar irodalmi lexikon első négy kötete, vagyis az A-tól R-ig terjedő címszavak hamarosan teljes egészében fellelhetőek lesznek a magyar nyelvű Wikipédiában.

A megállapodás keretében megközelítőleg 3000 erdélyi magyar kulturális témájú szócikkel bővül az online enciklopédia. Az átvett tartalom a Wikipédiából ismert feltételekkel szabadon fejleszthető és felhasználható.

Reméljük, más lexikonok és enciklopédiák is csatlakoznak majd ehhez az akcióhoz, hiszen számos területről nagyon kevés információ lelhető fel a Wikipédiában.

A szócikkek wikipédiás megjelenésével nem csak az online enciklopédia, hanem a teljes magyar nyelvű közösség nyer, mivel így ez a hatalmas ismeretanyag sokkal szélesebb körben lesz felhasználható, hozzájárulva közös kultúránk esetleg kevésbé ismert részeinek szakszerű ismertetéséhez is.

A Romániai magyar irodalmi lexikonról

Az 1918 utáni erdélyi kulturális életről Magyarországon nagyon keveset tudnak, és általánosságban is nagyon kevés adat lelhető fel róla az interneten. A Romániai magyar irodalmi lexikon átfogó képet alkot ebben a témában erről a korszakról. Szócikkei gondozottak, mögöttük óriási, több évtizedre visszanyúló kutatómunka áll (az első kötetet 1968-ban kezdték írni), és szerkesztői a konkrét személyek mellett gondot fordítottak a kiadók, újságok, kiadványok és egyéb művek, valamint intézmények bemutatására is. Ezeken felül olyan témákat is megpróbáltak röviden összefoglalni, mint a közművelődés, a közoktatás vagy a nyomdászat alakulása, vagy éppen a különböző irodalmi irányzatok fejlődéstörténete, ideértve a szakirodalmak alakulását is Erdélyben annak Romániához csatolása után.

A Kriterion Kiadóról

A Kriterion Kiadót 1969-ben hívták életre, elsődleges feladataként a Romániában élő nemzetiségek kultúrájának ápolását jelölte meg az akkori kormányrendelet. A kiadó az átszervezett Állami Irodalmi Könyvkiadó, valamint az Ifjúsági Könyvkiadó nemzetiségi szerkesztőségének jogutódjaként kezdte meg tevékenységét, de hamarosan messze túlnőtt elődein a kiváló vezetés, valamint a tapasztalt szakemberek közé fokozatosan beépült fiatal munkatársak közös erőfeszítéseinek eredményeként.

A viszonylagos önállóság nyújtotta lehetőségeket kiaknázó Domokos Géza, a kiadó alapító-igazgatója (és vezetője egészen 1990. augusztus 1-ig) jelentős szellemi műhelyeket alakított ki nemcsak a romániai magyarság, de a németek, ukránok, szerbek, zsidók, szlovákok, továbbá törökök és tatárok számára is. A kiadó életének első évében beindult fordítói tevékenység a kötetek hosszú sorát tette le az érdeklődő román olvasók asztalára. Így jelent meg román fordításban Sütő András, Szilágyi István, Szilágyi Domokos, Áprily Lajos, Dsida Jenő, Kuncz Aladár, Kós Károly, Jakó Zsigmond, Benkő Samu és még közel 100 magyar, német, szerb, ukrán, jiddis szerző regénye, novellája, verse, tanulmánya. A fennállásának első húsz évében több mint 3000 magyar, s közel ezer német cím két erőteljes kultúra továbbélését biztosította, a többi nyelv esetében pedig kizárólagosan a Kriterion adott ki önismereti jellegű könyvet Romániában.

Az 1989-es fordulat után a kiadó helyzete gyökeresen megváltozott. Az első jelentős döntés a cenzúra által betiltott kéziratok megjelentetése volt. Az ezekből összeállított könyvek olyan szerzők munkáit sorakoztatták fel, mint Cs. Gyímesi Éva, Szilágyi István, Pusztai János, Mózes Attila és mások. Ekkor a Romániai magyar irodalmi lexikon is jelentős bővülésen és frissítésen esett át.

1997 decemberéig a Kriterion a Művelődési Minisztériumnak alárendelt közszolgálati intézmény volt, akkor alakult át állami tulajdonú gazdasági társasággá. 1999 decembere óta magántársaság. Alapításától tagja a Romániai Magyar Könyves Céhnek, valamint a Romániai Könyvkiadók Egyesületének (AER).

A Wikipédiáról

A Wikipédia szabadon használható többnyelvű internetes enciklopédia, amelyet az olvasói írnak. Első, angol nyelvű változata 2001 januárjában indult, és néhány év alatt a világ legnaprakészebb és leggyorsabban növekvő enciklopédiája lett; mára több mint 250 különböző nyelvű Wikipédia létezik, amelyeket naponta több millió olvasó használ. Bár a Wikipédia az öt leglátogatottabb weboldal egyike, kevesebb mint 50 alkalmazott áll mögötte: az enciklopédia teljes tartalmát önkéntesek hozzák létre és tartják karban.

A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit, közhasznú szervezet, amely a szabadon terjeszthető és felhasználható többnyelvű tartalom létrehozását, illetve az ilyen tartalom ingyenesen és reklámmentesen elérhetővé tételét tűzte ki céljául. A San Franciscó-i székhelyű alapítványt 2003-ban hozták létre a Wikipédia szerkesztői az oldal működésének biztosítására. Helyi szervezetei jelen vannak többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Szerbiában, a Fülöp-szigeteken és Argentínában, valamint 2008 óta Magyarországon is.

A magyar nyelvű Wikipédia 2003 júliusában indult el a hu.wikipedia.org címen. Az enciklopédia – a szócikkek mellett – több tízezer képet, hangállományt és ábrát tartalmaz, melyek nagy része szabadon felhasználható. 2010-ben átlagosan mintegy 3000 szócikkel bővült havonta. Jelenleg nagyjából két és félezer aktív szerkesztője van. A Gemius adatai szerint havi másfél millió egyedi látogatóval a kilencedik leglátogatottabb magyar oldal, és a magyar internetezők közel 40%-a legalább havi rendszerességgel látogatja.

A szócikkek szövegei a Creative Commons nonprofit szervezet Nevezd meg! – Így add tovább! 3.0 nevű szabad licence alatt érhetőek el, amely bárki számára lehetővé teszi a szövegek felhasználását, módosítását és terjesztését – a felhasználási feltételek keretein belül. Az enciklopédia teljes szövegét tartalmazó adatbázis szabadon letölthető.

A Wikimédia Magyarország Egyesületről

A Wikimédia Magyarország Egyesület 2008-ban alakult közhasznú szervezet, amelynek célja a Wikipédia nevű szabadon szerkeszthető internetes enciklopédia és társprojektjeinek támogatása, az egyetemes tudás terjesztésének elősegítése.

Tevékenységét a kaliforniai székhelyű Wikimédia Alapítvány magyarországi társszervezeteként elsődlegesen a Wikipédia és társoldalai népszerűsítésével, fejlesztésével, és a szerkesztői közösségek támogatásával fejti ki.