Beszámoló 2008. augusztus–október

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Wikimédia Magyarország beszámolója
I. évfolyam, 1. szám
2008. augusztus–október
Készítették: Mészöly Tamás és Damokos Bence


Ez a Wikimédia Magyarország Egyesület (vagy egyszerűen Wikimédia Magyarország, esetleg rövidítve WMM) első beszámolója! Az elmúlt hónapokban az egyesület megalakításával és hivatalos bejegyzésével foglalkoztunk, a beszámoló ennek az időszaknak az eseményeit mutatja be.

Tevékenységünk

2008. augusztus

A magyar szervezet tervezgetése, a megalakításáról szóló viták már egy évnél is jóval korábbra nyúlnak vissza (erről röviden a Meta-Wiki-oldalunkon, bővebben többek között a kapcsolódó Wikipédia-archívumban lehet olvasni). A sok vita után végül az augusztus 1-jén tartott találkozón határoztuk el az egyesület megalakítását. A találkozót követően augusztus folyamán az egyesület szempontjából a következő fontosabb események történtek:

 • kapcsolatba léptünk a Wikimédia Alapítvánnyal (WMF), ismertettük a helyi szervezet alapításával kapcsolatos terveinket, majd megismerkedtünk a WMF ezzel kapcsolatos elvárásaival;
 • létrehoztunk egy ideiglenes, zárt wikit az egyesület alapításával kapcsolatos megbeszélésekre (http://sunfire.mokk.bme.hu/wikimedia);
 • információkat gyűjtöttünk a WMF helyi szervezetekkel kapcsolatos irányelveiből és útmutatóiból, a társadalmi szervezetekre vonatkozó magyar jogi szabályozásról, valamint az ilyen szervezetek alapításának és fenntartásának anyagi terheiről és későbbi pénzügyi lehetőségeiről;
 • kapcsolatba léptünk több már működő európai szervezettel, hogy tájékozódjunk arról, hogy mire számíthatunk, valamint kikértük az alapítással kapcsolatos tanácsaikat is; valamennyi megkeresett társszervezettől hasznos tanácsokat kaptunk, és igen szívélyes fogadtatásban részesültünk;
 • a hónap során megvitattuk a tervezett szervezet működésének, tevékenységeinek és céljainak kérdéseit, és megalkottuk az alapszabályának tervezetét;
 • elnökünknek köszönhetően megszereztük az egyesület számára a wiki.media.hu és a wikimédia.hu domaineket (sajnos a wikimedia.hu domaint lefoglalták előlünk);
 • előkészítettük a MediaWiki „jelölt lapváltozatok” (Flagged Revisions) kiterjesztésének magyar Wikipédián való bevezetését; a kiterjesztés lefordítása és konfigurációjának egy saját tesztwikin való tesztelése után a közösség szeptember 1-jén jóváhagyta annak bevezetését; ezt követően egy Bugzilla kéréssel (https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=15568) kérvényeztük a kiterjesztés bekapcsolását, azóta a fejlesztők reakciójára várunk.

2008. szeptember

 • A szeptember 3-án tartott találkozónkon egy igen szigorú ütemtervet fogadtunk el az egyesület alapításának lépéseiről. A magyar adójog ugyanis jelentős előnyben részesíti azok a szervezeteket, melyeket az év végéig jogerősen nyilvántartásba vesznek. Ez, figyelembe véve, hogy még nem született megegyezés az alapszabály egyes kérdéseiről, a nagyközönséget és a Wikimédia-projektek szerkesztőit még nem avattuk be az egyesület alapításának tervébe, a WMF még nem tekintette át az elfogadás előtt álló alapszabályunkat, a bejegyzési eljárás várható ideje 3 hónap körül van és hogy a bíróság december közepétől ítélkezési szünetet tart, egyáltalán nem tűnt megvalósíthatónak.
 • Közben a jogi problémák megelőzése érdekében a magyar Wikipédia adminisztrátorai elkezdték kitörölni azokat a képeket, melyek felhasználása a magyar szerzői jogi szabályozás szerint jogszerűen nem lehetséges. Ezzel kapcsolatban megjegyeznénk, hogy a magyar jog nem ismeri a „fair use” fogalmát, és a szerző engedélye nélküli szabad felhasználásra csak igen korlátozott esetekben van lehetőség. Minden ettől eltérő esetben a felhasználáshoz a szerző előzetes engedélye szükséges. Bár az elmúlt évek során számíthattunk a magyar Creative Commons közösség szakértőinek segítségére, megfelelő jogi szakvéleményhez jutás sok fontos vitatott kérdésben rendkívül nehéznek (gyakorlatilag lehetetlennek) bizonyult. Ezeknek a nyitott kérdéseknek jogi szakértők segítségével történő tisztázása a jövő feladata, aminek elérésében reményeink szerint a most létrehozott Wikimédia Magyarország Egyesület is segíthet.
 • Előbbiekkel egyidejűleg jelentkeztünk az OTRS-be, majd a hozzáférés megszerzése után a magyar információkérések és engedélyek fogadására szolgáló e-mail címeket hoztunk létre, végül az engedélyek kezelésének a Wikimedia Commons gyakorlatához igazodó új rendszerét vezettük be.
 • Számos fontos, eddig lefordítatlan alapítványi oldalt honosítottunk, különösen olyanokat, melyeket az egyesület leendő weboldalához is felhasználhatunk a későbbiekben. Megjegyezzük, hogy a Wikipédia által használt MediaWiki felhasználói felületének honosítása hosszú ideje közel 100%-os készültségű.
 • Bemutatkoztunk a Meta-Wikin (Wikimédia Magyarország és Wikimedia Chapters), majd közösségi megbeszélést kezdtünk az egyesület alapításával kapcsolatban, melybe valamennyi magyar nyelvű Wikimédia-projektet bevontunk.
 • A hónap első felében elküldtük az alapszabályunk tervezetét az Alapítvány helyi szervezetekkel foglalkozó bizottságának, a Chapters Committeenek.
 • Szeptember végén eljött az egyesület életének egyik legjelentősebb eseményének időpontja: megszerveztük, majd szeptember 27-én sikeresen megtartottuk az egyesület alapító közgyűlését. A közgyűlésen 20 alapító tag vett részt az ország különböző pontjairól, egy alapító pedig Erdélyből érkezett csak azért, hogy ezen az eseményen részt vehessen. Az alapító tagokon kívül a találkozóra több olyan résztvevő is eljött, akik nem csatlakozhattak fiatal koruk miatt. Reméljük, hogy a közeljövőben sikerül tisztázni a kiskorúakra vonatkozó jogi szabályozást, és részvételi formát kínálhatunk az egyesületi életben a fiatalabb korosztály tagjainak is.
 • A sikeres alapító közgyűlést követően, szeptember 29-én a megválasztott elnökség és a jegyzőkönyv-hitelesítők a szükséges iratokat beadták a Fővárosi Bíróságon.

2008. október

 • A Bíróság az alapszabály kisebb változtatásait, valamint további iratok benyújtását írta elő, ami az alapító közgyűlésen megjelent alapító tagokkal megegyező résztvevőkkel tartott ismételt alapító közgyűlést tett szükségessé.
 • Megszerveztük az új közgyűlést, beszereztük a szükséges iratokat és módosítottuk az alapszabályt. A megismételt alapító közgyűlést október 19-én tartottuk, ami elfogadta a szükséges változtatásokat. A nyilvántartásba vétel iránti kérelmet a módosított alapszabállyal és az előírt iratokkal a következő napon adtuk be a Fővárosi Bíróságra.
 • A hónap folyamán elkezdtünk ötleteket gyűjteni a jövőbeni weboldalunkhoz, valamint stratégiát kidolgozni a különböző magyar nyelvű projektek domainjeinek megszerzésére.

A szervezet tisztségviselői

 • Mind az alapító közgyűlés, mind a megismételt alapító közgyűlés megválasztotta az egyesület elnökségét, az eredmény mindkét esetben azonos lett. Az elnökség hivatali ideje a szervezet (folyamatban lévő) bejegyzésének jogerőre emelkedésétől számított két év. Az elnökség összetétele a következő:

Társadalmi és kormányzati kapcsolatok

 • Néhány tagunk alapító tagként vett részt a Creative Commons Magyarország Egyesület alapító közgyűlésén (október 13.).
 • Előzetes megállapodásra jutottunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Média Oktatási és Kutató Központ (BME MOKK) vezetőivel arról, hogy a jövőben a Wikimédia Magyarország Egyesület bejegyzett székhelye a BME MOKK lehet.
 • Néhány tagunk meghívást kapott az Egészségügyi Minisztériumon belül működő Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézettől (ESKI) egy találkozóra. A megbeszélésen a magyar Wikipédia BNO-val (betegségek nemzetközi osztályozására szolgáló kódrendszerrel) kapcsolatos cikkeinek szerzői jogi státusáról, valamint a magyar egészségügy számára igen fontos kódrendszer közhitelessége biztosításának lehetőségeiről esett szó. A megállapodás sikeresen, közös megegyezéssel zárult, megvalósítása jelenleg is folyamatban van.

Sajtó- és médiamegjelenés

A magyar nyelvű Wikimédia-projektekkel kapcsolatos hírek

 • Szócikkszámot tekintve a magyar Wikipédia megelőzte az eszperantó Wikipédiát, ezzel a 21. helyre lépett előre a Wikipédiák sorában (augusztus 8.).
 • A magyar Wikipédiában eddig elvégzett szerkesztések száma elérte a 4 milliót (augusztus 14.).
 • A magyar Wikipédia elérte a 105 000 cikkes mérföldkövet (szeptember 11.).

Előzetes

A 2008. augusztus–október időszakra vonatkozó tevékenységünk összefoglalóját, valamint további információkat találhatsz weboldalunkon és a Meta-Wiki-oldalunkon: http://wiki.media.hu és Wikimédia Magyarország (jelenleg mindkettő ugyanarra az oldalra irányít át, ez a jövőben változni fog). A következő beszámoló tartalmából és a szervezet életének következő időszakából előzetes híreink:

 • a Wikimédia Magyarország Egyesület ugyanazon a napon, november 3-án lett a WMF elismert helyi szervezete, mint amikor a bíróság meghozta az egyesület nyilvántartásba vételéről szóló végzését;
 • megindul az egyesület honlapja, és az egyesületi tagok számára létrehozunk egy új, végleges helyen működő wikit;
 • további médiamegjelenések.