Támogatási szabályzat

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A támogatási szabályzat célja, hogy a szűkös egyesületi erőforrásokat – pénzt, munkaidőt és figyelmet – a legfontosabb feladatokra tudjuk koncentrálni, és az ne forgácsolódjon szét számtalan, az adott pillanatban jó ötletnek tűnő projekt között.

Ez a szabályzat az egyesület stratégiája részeként szolgál.

Az egyesület éves költségvetése három csoportra oszlik:

  • működési keret: minden olyan költség, ami az egyesület önfenntartásához szükséges, és akkor is kifizetésre kerülne, ha az egyesületnek semmilyen programja nem lenne (például könyvelő, az elnökség, felügyelőbizottság és közgyűlés üléseinek költségei, adománygyűjtéssel kapcsolatos költségek);
  • stratégiai keret: azoknak a programoknak a költsége, amikkel az egyesület a kiemelt stratégiai céljait próbálja megvalósítani;
  • nem stratégiai keret: az összes többi program költsége.

A felmerülő projekteket három támogatási szint valamelyikébe soroljuk:

  • Felvállalt projektek: kizárólag azok a projektek, amik egybeesnek az egyesület stratégiájával, és alkalmasnak látszanak arra, hogy jelentős mértékben előremozdítsák. Ezeknek a projekteknek az egyesület mind a finanszírozásában, mind a szervezésében részt vesz, a szervezést szükség esetén részben vagy egészben fizetett alkalmazott végzi, a projekt előrehaladását az elnökség folyamatosan figyelemmel követi. Az ilyen projekteket a stratégiai keretből finanszírozzuk. Annak, hogy egy projektet az egyesület felvállaljon, feltétele, hogy meg tudjuk indokolni, miért gondoljuk, hogy jó választások a stratégiai célok elérésére, és az ilyen projekteknek kötelező része a stratégiai célokra gyakorolt hatás mérése.
  • Finanszírozott projektek: olyan projektek, amik a) nem kifejezetten stratégiai céllal kapcsolatosak, vagy b) azzal kapcsolatosak, de nem vagyunk róla meggyőződve, hogy jelentős hatást érnének el, vagy c) annyi még hatásosabb stratégiai projekt fut már, hogy az elnökség úgy ítéli meg, nem tud még egyre kellően odafigyelni vagy nem fér bele több a stratégiai keretbe. A finanszírozott projekteket az egyesület a nem stratégiai keretből finanszírozza, és az anyagi támogatáson kívül más erőforrást nem fordít rá; a projektet önkéntesek valósítják meg, beleértve az összes felmerülő ügyintézést, aminél ez lehetséges.
  • Nem támogatott projektek: amiről azt gondoljuk, hogy nem fér már bele a nem stratégiai keretbe. Az ilyen projektekhez az egyesület semmilyen formában nem járul hozzá.

A három keret hozzávetőleges arányát az éves terv részeként a közgyűlés határozza meg, és a stratégiai célokat is a közgyűlés hagyja jóvá. Az elnökség feladata megítélni, hogy egy adott projekt hatásosan és hihetően támogat-e valamilyen célt, és ennek megfelelően eldönteni, hogy egy-egy potenciális projekt melyik támogatási szintbe tartozik. Az elnökség kötelessége, hogy erről a döntéséről a projektben érdekelteket időben és világosan informálja.