Adományozókkal és adományokkal kapcsolatos irányelvek

Innen: Wikimédia Magyarország
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szervezeti és működési szabályzat
Adatok, adatkezelés
Elnökség és alkalmazottak
Egyéb

Az alábbi irányelvek az adományok és az adományozók adatvédelmét hivatottak biztosítani.

Személyes adatok

Az Egyesület a következő személyes adatokat tartja nyilván az adományozóiról: név, cím, telefonszám és e-mail cím. Ezeket az Egyesület az általános adatvédelmi irányelvei alapján kezeli. Azokat soha nem fogja az adományozó engedélye nélkül közzétenni, eladni, elcserélni vagy megosztani. Az Egyesület kizárólag a következő célokra fogja használni:

  • adományokkal kapcsolatos nyugta és igazolás kiállítása;
  • az adományozók adományainak megköszönése;
  • az adományozók tájékoztatása az adományok felhasználásáról és az egyesület tevékenységéről;
  • az adományozók közelgő adománygyűjtésről és az Egyesület programjairól történő értesítése;
  • belső elemzés és nyilvántartás;
  • ezen irányelv megváltozásáról az adományozók értesítése.

A megfelelően anonimizált információkat promóciós és adománygyűjtési célokra felhasználjuk. Az adományozóknak lehetőségük van az adományukat nyilvánosan összekötni a nevükkel; amennyiben nem jelzik ez iránti igényüket, az adományt titkosan kezeljük.

Pénzügyi adatok

Minden adományozónak joga van hozzáférni az Egyesület legfrissebb pénzügyi kimutatásaihoz.

Az adományozók pénzügyi adataihoz, mint például az átutaló bankszámlaszáma, kizárólag az egyesület azon tisztségviselőinek van hozzáférése, akiknek ezeket az adatokat fel kell dolgozniuk. Ezeket az adatokat soha nem adjuk ki harmadik félnek, hacsak erre egy törvény vagy bírósági felszólítás nem kötelez, és akkor is csak a törvényben vagy a bírósági felszólításban meghatározott módon és mértékben.

Az Egyesület kizárólag olyan internetes fizetéslebonyolító szolgáltatásokat használ (pl. banki átutalás), amelyek biztonsága felől nem lehet kétség. Az ilyen fizetéslebonyolító szolgáltatásnak megküldött adatokhoz (mint például bankkártyaszám) az Egyesület nem fér hozzá.

Ezen fizetéslebonyolító szolgáltatások az Egyesülettől minden esetben független szervezetek, ezek adatgyűjtési, adatkezelési, adatmegőrzési és adatvédelmi szabályzatát az adott szolgáltatónál lehet elérni.

Adományok

Minden adományozónak joga van megbizonyosodni arról,

  1. hogy adománya a törvényi szabályozásokat maximálisan betartva került-e felhasználásra
  2. hogy adománya arra került-e felhasználásra, amire adta

Jogok

Kérésre minden adományozó megtudhatja, milyen információkat tárol róla az Egyesület. Kérheti azok módosítását, illetve törlését is (részben, vagy egészben), kivéve amiket törvényi előírás kötelez megtartani.

Minden adományozónak joga van megtudni, hogy az őt az Egyesület nevében adományért felkereső személy az Egyesület megbízásából tevékenykedik-e és ha igen, akkor annak önkéntese, alkalmazottja, vagy erre a tevékenységre felkért jogi képviselője-e.

Bármely adományozó joggal kérheti és várhatja el, hogy kérdéseivel az alkalmazottakon felül akár közvetlenül az Egyesület elnökségéhez is fordulhasson, valamint azokra választ közvetlenül az elnökségtől kaphasson.

Hatáskör

Ezen irányelvek kizárólag a Wikimédia Magyarország Egyesület számára közvetlenül juttatott adományok kezelésére vonatkoznak. Bármely más országban működő Wikimédia szervezet (pl. Wikimedia Foundation, USA) számára eljuttatott adománnyal kapcsolatban az adott szervezet honlapján lehet tájékozódni az ottani, vonatkozó irányelveiről.

Kapcsolatfelvétel

Amennyiben kérdése van az adatvédelmi irányelvvel kapcsolatban, vagy szeretne leiratkozni e-mailes és postai címjegyzékünkből, az itt leírt módokon tud elérni minket.